teisipäev, 16. september 2014

Kookoseiiris

Imestan, et ma pole siiani blogisse pannud üht oma lemmikretsepti - nimelt kookosiirise retsepti. Tegemist on ühe mu lemmiksnäkiga, mis ei sisalda liialt süsivesikuid, kuid sisaldab kasulikke rasvu.

See ei ole meie klassikalises mõistes iiris, aga see on tervislik alternatiiv poest ostetud iirisele, mis sisaldab (nagu ma poes uurinud olen) suhkrut ja lisaks veel glükoosisiirupit. No ei kutsu eriti ostma.

Mind inspireeris see retsept, kuid antud retseptis kasutas autor mandleid. Ma ei vaimustu mandlitest nii väga ja seejärel hakkasin otsima, kuidas teha kookosvõid. Kookosvõi tegemine on lihtne, kuid peaks arvestama, et 1 klaas kookoshelbeid ei võrdu 1 klaasi kookosvõiga. 



Kirjutan siia retsepti:
  • 1,5 - 2 klaasi kookoshelbeid
  • 4 sl kookosõli
  • 1,5 sl kookossuhkrut
  • lisandiks soovi korral maitse järgi riivitud šokolaadi
  • kurkum (lisasin natuke värvi võimendamiseks ka kurkumit)

Alustuseks võiks leida mõne väiksema kandilise vormi, mis ei oleks eriti kõrgete servadega. See tuleks "vooderdada" küpsetuspaberiga, et iirist kergem vormist kätte oleks saada. Mina kasutasin vormi, mille mõõtmed olid 20 x 20 cm. Võib kasutada ka väiksemat vormi, kui on soov, et iiris oleks paksem.

Kookoshelbed tuleb panna blenderisse või köögikombaini. Ise eelistan kombaini. Olen lugenud, et kookosvõi valmistamiseks kulub umbes 10 min. Kombaini võiks vahepeal jälgida, sest kookoshelbed võivad "takerduda" kombaini külge - need võiks seega maha kraapida ja kombain uuesti tööle panna. 

Kookosvõi on valmis, kui see on püreeks muutunud. Seejärel tuleb lisada sulatatud kookosõli, kookossuhkur ja soovitud lisandid. Segu võiks veel paar minutit kombainis hoida ja siis vormi valada. 

Segu võiks vormis ühtlaselt jaotunud olla. Seejärel peaks selle panema paariks tunniks külmikusse. Tegelikult taheneb see kiiremini, aga igaks juhuks võiks enne söömist paar tundi oodata.