esmaspäev, 15. september 2014

Õunavorm

Eile õhtul jalutades tekkis jälle tunne, nagu midagi oleks puudu. Sain aru, et ma ei ole ammu midagi küpsetanud. Olen ammu mõelnud, et võiks teha õunakrõbedikku. Õunu on, aga mõtteainet tekitas see, millega asendada kaerahelbeid. Kuna ajasin retsepte otsides kaks inglisekeelset sõna segamini, sattusin hoopis ühe unustatud retsepti peale - tegemist ei olnudki krõbedikuga, vaid meenutas hoopis õunavormi. 

Niisiis tegin krõbediku asemel õunavormi. Pidin kasutama riisi- ja tatrajahu, sest Ungarist soetatud kookosjahu oli kõige kehvem kookosjahu maailmas. Aga ma usun, et riisi- ja tatrajahu on parem kui mitte midagi. 



Inspiratsiooni oma retseptile sain siit

Kirjutan oma retsepti ka välja:

  • 10 väiksemapoolset õuna (tähtis, et 20x20 cm vormi põhi õunaviiludega umbes vormi serva keskele kaetud oleks)
  • 1,5 dl riisi- ja tatrajahu (mul mõlemad jahud kihiti ühes potsikus, nii et need segunesid paratamatult)
  • 3 muna
  • 2 spl kuhjaga kookosõli või võid
  • 50 ml kookossuhkrut
  • 30 ml piima
  • 2 sl vaniljeekstrakti
  • 1 tl kaneeli
  • 1/4 tl muskaatpähklit
  • 1/4 tl kurkumit
  • 1 tl soodat
Kõigepealt koorisin õunad, eemaldasin südamed ja viilutasin õunad. Panin need viilakad seejärel küpsetuspaberiga kaetud vormi sisse. Seejärel segasin eraldi kuivained ja eraldi vedelikud. Kookosõli lisasin kuivainetele ja sõtkusin kahvliga segamini, vedelike seas oleks see ilmselt tükkidena jäänud. Kui see kõik tehtud, segasin vedelikud ja kuivained hoolikalt segamini. Taigna kallasin õuntele peale ja vaatasin, et kõik õunad kaetud oleks. Nagu originaalallikas öeldud, tuleb ahi soojendada 180 kraadini ja küpsetada ahjus 35 minutit. Selle aja peale peaks vorm valmis olema.