reede, 30. jaanuar 2015

Lehtkapsakrõpsud

Nii tore on avastada, et ka Eesti poelettidel hakkab valik mitmekesisemaks muutuma. Hiljuti Helsingis käies ostsin kaasa suure paki lehtkapsast, arvates, et seda Eestis ei müüda. Oh, mind. Põikasin juhuslikult läbi Mahemarketist ja mis ma näen - lehtkapsas. Elu muutus kohe ilusamaks. Müügikohti olevat veel - seekordse portsu lehtkapsast sain Stockmannist. Alles olid kõige nirumad isendid, aga mis teha, kui vaja on, eks.

Otsustasin järele proovida siis, kuidas maitsevad ise tehtud lehtkapsakrõpsud.

Retsept: 
  • korralik kogus värsket lehtkapsast (ise tegin korraga 180 gr)
  • oliivi- või kookosõli
  • sool
Eemaldasin esmalt lehtkapsalehtede küljest rootsud, seejärel rebisin lehed väiksemateks tükkideks. Tükid panin kaussi, sinna peale panin tunde järgi oliiviõli ja segasin läbi, et kõik tükid ikka õliga kaetud saaks. Asetasin küpsetuspaberile ja raputasin soola peale.

Seejärel panin 190 kraadi juures 15 minutiks ahju. Erinevate allikate järgi võib see temperatuur olla ka madalam, siis ei lähe ehk nii kergesti kõrbema.



Originaalretsept: http://livingtraditionally.com/make-super-easy-kale-chips

reede, 9. jaanuar 2015

Retsept: šokolaadine näomask

Ma ei ole kunagi väga meeleldi erinevaid maske teinud, sest neid peab nii kaua näonahal hoidma ja mahapesemine on ka üks suur vaev. Kuid kui häda käes on, siis olen neid ikka teinud. Poemaske ei kasuta ma teadaolevalt juba umbes aasta, nii et mul on tulnud need ise valmistada. 

Isetehtud näomask kaua ei säili, mistõttu on mõttekas teha valmis vaid 1 korraks kuluv "portsjon." 

Ilma pikema jututa panen siia kirja ka retsepti:
  • ½ tl kookosõli
  • ¼ tl mett
  • 1 tilk viirukiõli
  • 1 tilk apelsiniõli
  • 1 tilk kaneeliõli
  • ½ tl savipulbrit
  • ¼ tl kakaod
Kõigepealt võtsin ühe väikese purgi ja panin selle kastruli põhja. Kastruli täitsin veega ja panin selle pliidile. Samal ajal, kui vesi soojenes, panin purki kookosõli ja mee. Ootasin, kuni mesi ja kookosõli segunesid, ise samal ajal pulgaga segades. Võtsin kastruli tulelt ja tõstsin purgi välja. Lisasin eeterlikud õlid ja seejärel savipulbri ning kakao, jätkuvalt segades. Segul lasin paar minutit jahtuda. Kandsin maski eelnevalt näotoonikuga puhastatud nahale. Hoidsin maski nahal 10-15 minutit ja siis pesin maha.

NB! Eeterlike õlidega peaks olema ettevaatlik, kui nahk on tundlik. Minul hakkas mask näos veidi kipitama, kuid ma usun, et eeterlikud õlid võib ka välja jätta ning kaneeliõli asendada näpuotsatäie tavalise jahvatatud kaneeliga ja apelsiniõli sidrunimahlaga. 

teisipäev, 6. jaanuar 2015

Kookosemoos, paleo hommikuhelbed ja õunamoosipannkoogid

Hea on kodus olla viimaks. Miks? Sest siin on olemas kõik vajalikud vahendid küpsetamiseks. Mul oli paar päeva aega lihtsalt niisama internetis ringi vaadata ja otsida igasuguseid põnevaid retsepte. Ja muidugi pean ma kohe ka midagi järele tegema. 

Vahel torkab mõni mõte pähe ja siis asun kohe uurima, kas sellist asja on võimalik ka ise valmistada. Enamasti saab. Esimeseks mõtteks oli mul poes nähtud kookosemoos. Etiketil olid kirjas hoopis teised asjad, kui selles retseptis, mis ma leidsin, aga tahtsin ikkagi järele proovida. Otsingutega jõudsin välja kookose-munadžemmini, kui otse tõlkida. Originaalis on selle asja nimetus kaya, mis on väga populaarne Singapuri, Malaisia ja Indoneesia kandis. Laias laastus on koostisosadeks kookospiim või -kreem, munad ja suhkur. Ma ei tahtnud väga palju muidugi suhkrut sinna sisse panna. Ilmselt seetõttu ei tulnud päris 100% välja ka. Retsepti võib leida siit.

Teiseks leitud retseptiks on paleo hommikuhelbed. Ei, need ei meenuta mitte mingilgi moel poes müüdavaid hommikuhelbeid. Kui siis ehk Cini Mini'sid. Koostisosadeks on kookoshelbed, päevalilleseemned, kaneel, meresool, mesi, muna ja kookosõli. Retsept on saadaval siin.





Kolmanda mõtte peale tulin täiesti ise, kui mõtlesin, et miks mitte lisada pannkoogitaignasse õunamoosi? 
Retsept:
  • 4 muna
  • 1,5 dl keefirit
  • 1/2 tl soodat
  • 1 dl kookosjahu
  • 3 sl õunamoosi
  • natuke kaneeli
Vahusta munad. Teises kausis sega kookosjahu, sooda ja kaneel. Seejärel sega jahusegu munaseguga. Lisa õunamoos ja sega põhjalikult läbi. Suhkrut ei lisanud mitte mingil kujul, sest tegelikult on need maitselt juba täitsa magusad. :-)