neljapäev, 20. märts 2014

Minu lugu

Olen juba tükk aega mõelnud kirjutada ühest elu suurimast muutusest...

Muutus sai alguse ühest Dr Ozi episoodist, kus räägiti detoxdieedist, mis välistaks päris paljud tavapärased toiduained, mida paljud tüüpilised eestlased (kaasaarvatud mina) tarvitavad - piimatooted, teraviljatooted (leib, sai, erinevad pudrud, müsli ja kindlasti midagi veel), munad, kohv, sea- ja veiseliha, maiustused ja muud suhkrust pungil toiduained. 

Esmalt käis  peast läbi idee, et seda oleks mul küll tarvis proovida, ja siis mõtlesin, et ma olen ju leiva- ja kohvisõltlane. Magusast rääkimata. Alustasin vaikselt. Proovisin retsepti järgi ka üht toitu järele teha, aga see maitses ebameeldivalt. Võtsin end kokku ja mõtlesin, et mida head saaks oma peaga kokku keeta nii-öelda. 

Kogu selle dieeditamise alustamine oli paras piin. Ma ei tea siiani, kas suutsin just samal hetkel mingi külmetuse endale kuskilt hankida, kuid just siis tabas mind peavalu, mida tavaliselt tühja kõhuga kogen, palavik (jah, isegi 37,1 on minu puhul juba palavik) ja valu jalgades ning alaseljas. See möödus umbes 3 päevaga. Võis muidugi ka mingi kerge viirus olla või siis hoopis üritas keha öelda, et "jätka rämpsu söömist!" Ei tea.

Mida ma üldse sööma hakkasin? Kõik, kellele rääkisin, mida kõike ma süüa ei tohi, reageerisid peaaegu sarnaselt, et "mida sa siis üldse sööd?" Kui välistada need keelatud toiduained, jäävad marjad, puuviljad, juurviljad, seemned, pähklid, kana- ja kalkuniliha, pruun riis. Süüa on tegelikult palju, kuid kindlasti väldin ma sojatooteid. Teadagi, miks. Tänu paarile Facebooki leheküljele hakkasin uurima, et mida siis tegelikult üldse süüa saab. Retseptide järgi tegemine võib küllaltki kulukaks osutuda. Seda võin öelda, et söögiisu kasvas. Mitte et ta enne nii väike oleks olnud, aga ma tunnen, et söön rohkem. Varem sain vist hakkama 2 korraga päevas, nüüd keha nõuab oma 3 korda. On ka päevi, mil söögiisu on eriti suur. Siis hakkab endast kahju lausa. Kui kaalusin end nädal või kaks peale selle režiimi alustamist, ehmusin, kui kaal näitas, et olen hoopis 2 kg juurde võtnud. Hetkel olen kaalumisest loobunud, sest kui sa tead, et sa sööd hästi ja täisväärtuslikult, siis pole kaalu pärast mõtet muretseda ja ma ei kavatsegi seda enam teha. Ma tean, et ma ei hakka eales regulaarselt trenni tegema ja ma ei hakka eales end näljutama. Parem söön tervislikult ja väldin toitu, mis võiks kindlapeale mu kaalu tõsta.

Okei, veidi olen sohki teinud, sest vahepeal oli sünnipäev ja siis sõin päris palju valet toitu nii-öelda - kooki näiteks. Lisaks ei ole kooli sööklas just alati sobivat toitu, mistõttu olen pidanud vahepeal ka kartulit ja valget riisi sööma mitu korda.

Kui aga ignoreerida neid ohhetusi ja ahhetusi, siis on mu enesetunne paranenud. Hetkel on küll veidi pingeline periood, kuid enne seda ärkasin 8-9 vahel hommikul ja tundsin end suurepäraselt. Energiat oli samuti väga palju rohkem kui enne.

Kui jätta toit kõrvale ja astuda veel samm edasi, siis mõtlesin, et kui ma lõpetan igasuguste lisaainete tarbimise, siis miks ma mürgitan end kosmeetikaga? Jah, vältisin küll juba varem parabeene ja muid taolisi aineid, kuid keemia ei lõppe parabeenidega. Mulle tuli positiivse üllatusena, et tegelikult saab nii kosmeetika-, näohooldus- kui ka kodukeemiavahendeid valmistada ka ohututest toorainetest. Ma ei lähe väga äärmuslikuks ja ei hakka tegema ripsmetušši, kuid kindlasti asendan selle tulevikus millegi naturaalsemaga.

Eelmisel nädalal võtsin julguse kokku ja viskasin minema kõik oma näomaskid, juuksemaskid ja lõpetasin tavaliste toodete kasutamise. Uurisin natuke ja leidsin asendustooted näiteks näokreemile ja näopuhastusvahendile. Dušigeeli asemel kasutan juba ammu seepe ja muidugi mitte poeseepe, vaid käsitööseepe, mida leidub väga erinevate lõhnadega. Näomaski asemele valisin ühe eesti firma näokreemi, mille koostise suhtes alguses kergelt skeptiline olin - nimelt sisaldas see väga palju õlisid, kuid mul on ju kombineeritud nahk. Tegelikult ei mõjunud selle kasutama hakkamine üldse kahjulikult. Jess! Järgmisena asusin otsima veidi looduslikumat šampooni. Okei, sellega on keeruline, sest päris keemiavaba šampooni ma siiski ei leidnud. Kerge šokk, et isegi looduspoodide šampoonides on hunnik keemiat sees. Oeh. Juuste värvimisest ei saa ma samuti kahjuks loobuda, sest henna minu juustele külge ei hakka, kuigi tegin nii, nagu õpetati. Noh jah.

Kuna selle postituse kirjutamist alustasin ma üle kuu aja tagasi, oleks aeg kirjutada, kuidas mu elu hetkel toimib. Pean siiani vastu kergete kõrvalkalletega. Armastan magusat siiani, kuid olen senised magustoidud asendanud tervislike variantidega - kooki küpsetan tatrajahuga, valge suhkru asemel kasutan kookossuhkrut või mett ja poepiima asemel kasutasin varasemalt kookospiima, kuid selle tarvitamise lõpetasin, sest see on säilitusaineid ja jumal teab veel mida täis. Tegin ka ise kookospiima kookoshelvestest, kuid jällegi - ei ole ka kookoshelbed kahjuks nii puhtad.

Üritan samuti jälgida ikkagi esialgset plaani, mis nägi ette, et hommikuti smuuti, lõunaajal tükike liha ja juurviljad, õhtul kerge õhtusöök või salat. Kuna hakkasin vahepeal uuesti tarbima muna ja piimatooteid (kreeka jogurt ja juust), siis tüüpiline hommikusöök on järgmine - smuuti, milles on kindlasti sees banaan ja kreeka jogurt, ja millele lisandub veel mõni puuvili või mõned marjad - mustikad, maasikad, apelsin, ning omlett kahest munast, millele lisan maitseaineid, küüslauku ja natukene riivitud juustu, ja siis muidugi tass teed (roheline või punane) mee, ingveri ja sidruniga. Kohvi olengi selle aja jooksul joonud umbes 3 tassi ja ausalt öeldes - ega väga ei igatsegi. Lõunasöök sõltub muidugi sellest, kus ma parasjagu olen. Kui olen tööl, siis tuleb olemasolevast midagi valida, aga kui ma olen kodus, siis saan õnneks ise valida ning tavaliselt söön isetehtud kotlette juurviljadega vms. Õhtusöök on viimasel ajal natukene käest ära läinud, aga üritan ikka süüa õhtuti taimset toitu või siis smuutit hoopis.

Mida see muutus mulle andnud on? See on mulle õpetanud, et ma tarbiks vähem - selle all mõtlen just igasuguseid erinevaid kosmeetikatooteid. Palju asju - nt huulepalsami ja kehakoorija saab kodus ise valmis teha, ilma et peaks keemiat kasutama. Selle ajal jooksul olen ma väiksel määral ka oma õpetusi edasi jaganud ja mul on hea meel, et ka paljud teised on minult midagi õppinud. :-)